Sommigen zullen nog nooit van FlatFish gehoord hebben. Wie ze al aan het werk heeft gehoord, heeft het zeker geweten!
Up-and-coming en actief in verschillende domeinen, zijn ze niet meer te missen uit het Antwerpse nachtleven. Nicolas en Thomas namen uitgebreid de tijd om op onze vragen te beantwoorden. Enjoy!

Wie zijn jullie en waar liggen je roots?

Nicolas: “Wij zijn Nicolas en Thomas. We leerden elkaar op 14 jarige leeftijd kennen in het noorden van Antwerpen.
Na die eerste ontmoeting zaten we bijna alle dagen uren na school samen plaatjes te draaien. Door weer en wind fietsten we samen met vrienden en onze platenzak naar de om-
liggende jeugdhuizen of verjaardagsfeestjes.”

Wat houdt jullie, buiten muziek, nog bezig?

Nicolas: “Sinds kort ben ik fulltime bezig met het organiseren van events. Niet alleen in deze scene maar ook in de vorm van workshops.”

Thomas: “Ik studeer aan het Rits in Brussel.”

Welk genre draaien jullie? Door welke artiesten worden jullie zoal beïnvloed?

Thomas: “Een genre definiëren is moeilijk en zo goed als onmogelijk. Alles hangt af van de plek, het publiek, het uur dat we draaien en zoveel meer.”
Nicolas: “Er zijn heel wat artiesten waar we erg naar uit kijken om bezig te horen als ze in het land zijn.

Deejays als tINI, Levon Vincent, Prosumer etc hebben een intense vorm van draaien en een erg mooie manier om met hun publiek om te gaan. Dat is natuurlijk iets wat ons intrigeert.”

Jullie zijn als FlatFish onder meer bekend als resident in Café d’Anvers, waar draaien jullie nog?

Nicolas: “Het afgelopen jaar hebben we enkele keren in Club Petrol gedraaid, Lucid Festival en de Lucid club avonden, Kazzino en Warm in Piaf, de Badboot in Antwerpen, Decadance in Gent, enkele avonden bij Kissinger en deze zomer een tiental keer in de Magiq Spiegeltent om enkele op te noemen.”

Zitten jullie al veel in het buitenland? Of buiten Antwerpen?

Thomas: “Dit jaar draaiden we in de Berlijnse club Golden Gate en later dit jaar hosten we een avond in de Amsterdamse Chicago Social Club.

Vorig jaar draaiden we twee keer in Club Air in Amsterdam. Schitterende herinneringen houden we hier aan over en daar zijn we uiteraard zeer trots op!”

“Een set is nooit helemaal geslaagd. Het belangrijkste is dat je vanaf het begin iedereen goed meekrijgt en dat iedereen komt voor de muziek.”

Naar welke feestjes kijken jullie alvast uit in de nabije toekomst?

Nicolas: “Uiteraard Lucid Festival 2014 en onze Tomorrowland gig op de stage van Café d’Anvers. In augustus hosten we in samenwerking met Nachtvogels een stage op het wecandance festival. De line up ziet er geweldig uit. Enkele jaren geleden konden we hier enkel van dromen en dat we dit nu allemaal kunnen doen en combineren is fantastisch.”

Op welk festival zou je nog graag draaien in het Antwerpse/België?

Thomas: “Dour. De sfeer lijkt wel eindeloos en de line up is zo verscheiden dat er altijd wel iets te kijken/luisteren valt.

Maar ook 10daysOff of in het buitenland op Sonar of Dimensions zijn dingen waar ik wel eens over dagdroom.”

Nicolas: “Echt een festival zou voor mij Tomorrowland zijn. Maar daar staan we nu dit jaar.

Waar ik de komende zomers zeker wel eens zou willen spelen is op een Thé Dansant. Dat lijken mij echt topfeesten.”

Wanneer is een set geslaagd volgens jullie?

Nicolas: “Een set is nooit helemaal geslaagd… Ik denk dat als je vanaf het begin iedereen goed meekrijgt en iedereen komt echt voor de muziek. Dat dat wel het belangrijkste is.

Onlangs hebben we Submarine moeten afsluiten op de Badboot. Daar zaten we er wel dicht bij denkik. De boot stond op ontploffen.”

Thomas: “Soms mijmer ik wel eens na een set terwijl ik een paar seconden later gefeliciteerd wordt met onze set. De kwaliteit van het geluidssysteem speelt een grote rol in de sfeer van de avond, maar ook de dj die voor ons draait stuurt de avond en deels onze set. Ik haal enorm veel voldoening uit mijn weekends.”

Heb je nog enkele tips voor ambitieuze beginnende dj’s?

“Blijf gewoon je best doen en geef niet te snel op. Dan kom je er wel denk ik.”

 

Wat is Lucid ?

Nicolas: “Lucid is in de eerste plaats een festival en daarnaast organiseren we in naam van Lucid enkele club avonden per jaar. We werken met vaste residents oa Floris, Matts Brouns, wijzelf en ons gloednieuw jong talent Tenor.
Het doel is simpel: niet alledaagse muziek aanleveren op een mooie locatie door een geweldig geluidssysteem.”

Hoe is het gegroeid?

Thomas: “Het is in 3 jaar tijd enorm gegroeid en hier kunnen we alleen maar blij om zijn. Aangezien het festival gratis is en we elk jaar waanzinnig veel geluk hadden met het weer zijn veel mensen afgezakt naar Lucid Festival.

Dankzij de vele hulp die we kregen van vrienden stond het festival er elke editie zeer mooi bij. Oude gezichten maar ook nieuwe gezichten die niet thuis waren in onze programmatie hadden het naar hun zin en konden de muziek pruimen.

Dit in combinatie met het Funktion One geluidssysteem zorgde ervoor dat mensen de liefde ontdekten die deze muziek te bieden heeft.

We zijn dan ook enorm blij dat we van dit succes kunnen meegenieten.”

Binnekort is het weer zover, zal het weer hetzelfde concept zijn of zijn er veranderingen gebeurd?

Nicolas: “Het concept blijft maar op een andere locatie wat het natuurlijk weer helemaal verandert. Het festival blijft, hoe moeilijk het ook is, gratis.

Onder de slogan Sunshine House, Moonlight Techno proberen we ook dit jaar weer een line-up te brengen dat deze beide genres naar buiten brengen.”

Waar zien jullie het Lucid festival over 10 jaar?

Thomas: “Dat kunnen we op deze moment absoluut nog niet zeggen. Er verandert zoveel en zo snel, intern en extern. Een geschikte locatie vinden in de stad Antwerpen wordt moeilijker en moeilijker.”

Zouden jullie, als jullie uitgroeien, in het Antwerpse blijven?

Nicolas: “Liefst wel. Kwaliteit blijft op de eerste plaats staan. Als we geen passende locatie vinden moet hier een oplossing voor gezocht worden. Antwerpen blijft onze favoriet uiteraard.”

Welke grote naam hopen jullie ooit op Lucid te krijgen?

Nicolas: “Massa’s: tINI, Prosumer, Loco Dice, Fred P, Motor City Drum Ensemble en nog veel meer…”

Thomas: “Als dromen mag: Nicolas Jaar, Ben Klock, Eduardo De La Calle, Jonas Kopp en Minilogue om enkele op te noemen.”

Jullie organiseren zelf meer en meer, ligt jullie passie meer bij het muziek maken of bij de feestjes organiseren? – zouden jullie liever uitgroeien tot wereldbekende dj’s dan tot organisatoren?

“Onze passie ligt voor de eerste plaats bij de muziek. Maar het organiseren van onze events draait dan ook wel helemaal rond deze muziek. We proberen dit te blijven combineren.
Wij zijn al heel gelukkig met de kansen en opportuniteiten die we de voorbije jaren hebben gekregen en waar we nu staan konden we alleen maar van dromen. Wij zien elkaar heel graag en als dat blijft gaat er niet veel misgaan op beide vlakken.

Gewoon ons best blijven doen. Dat is dan ook alles wat we kunnen doen!”

Root Digital
juni 2014

Wat is Kazzino?

Nicolas: Het draait er om om in niet te grote locaties gezellige feesten te geven met niet al te grote namen. Vooral het talent uit Antwerpen promoten.

We hebben een vriendengroep dat bestaat uit een serieus aantal talentvolle dj’s. Vooral deze jongens programmeren, er een avond van maken onder de vrienden en samen muzikaal een fantastische avond bouwen.

Hoe zijn jullie daarin verzeild geraakt?

Thomas: Kazzino is het allereerste concept waar we ooit mee begonnen zijn. We hebben 2 jaar lang in samenwerking met Labyrinth Productions en Sound Architecture de Balcony van Café d’Anvers gehost.

Omdat we merkten dat er geen groei meer in zat en door de komst van Lucid hebben we een pauze genomen. Later zijn we de 2de zaal Piaf van Petrol ingetrokken. Een groot succes want onze eerste editie van Kazzino in Piaf was onverwachts uitverkocht!

Op welke locatie zouden jullie (in Antwerpen) ooit wel eens een Kazzino willen organiseren?

Nicolas: “In kleinere en gezellige locaties. Aanbiedingen voor Kazzino op een rooftop, parkeergarage, boot enz. Zijn altijd welkom!”

 www.lucidfestival.be

Lucid FlatFish Kazzino

Lees meer recente artikels

Artist Interview: Adriatique

FEATURED (ENGLISH)

Een tikkeltje rauwer met Unleash

SYLVESTER BOON

Fotospecial: Kemizz

FEATURED INTERVIEW

Artist Interview: Reinier Zonneveld

FEATURED

Fotospecial: Lichtwaas

JAMES CHRISTOPHER WOODS