Onlangs spraken we met de immers vrolijke Iris Menza. De Limburgse DJ is de laatste tijd over heel het land te vinden achter de decks en is ook vaste gast in Antwerpen voor het bruisende nachtleven. We horen (en zien) wanneer het goed is, dus werd het eens hoog tijd om haar een aantal prangende vragen te stellen over haar passie en toekomstplannen. Enjoy!

Wie ben je en waar liggen je roots?

Ik ben Iris Menza en woon in het zonnige Limburg, dichtbij het mooie Maastricht!

Hoe ben je in de elektronische muziekscène verzeild geraakt?

Eerst en vooral door mijn passie voor muziek in het algemeen. Muziek is een deel van mijn leven, ik heb hierin de gezondste verslaving gevonden die mij gelukkig maakt telkens wanneer ik ’s morgens weer ontwaak.

Ik ben op jonge leeftijd naar clubs gegaan waar de elektronische scène sterk aanwezig was en hierbij heb ik heel wat leuke dingen ontdekt. Een tijdje later heb ik mij een paar Technics-draaitafels aangeschaft want ik wilde meer doen dan enkel deze muziek beluisteren. Zo is het enkele jaren geleden allemaal begonnen.

Zijn er artiesten waar je naar op kijkt?

Ja natuurlijk! Er zijn er zoveel maar de interesse wisselt zo nu en dan in één of meerdere artiesten. Alles hangt gewoon af van de release van het moment en de kwaliteit die ik erin terugvind.

Zo denk ik spontaan aan Mr. G want hij is een blijver. Nochtans heb ik hem nog maar enkele jaren geleden ontdekt.

Ook de Cab Drivers zijn hot, deze artiesten zitten reeds in de scène sinds de jaren ’90 (net zoals Mr. G ) en hebben hun eigen sound. Die sound is wat ik geweldig aan hen vind.

Daarnaast zijn er nog velen… but just to name a few.

Laatst mocht je gaan draaien in Sisyphos Berlijn, niet de minste club in de Duitse hoofdstad. De hoeveelste keer was dit en heb je nog toekomstplannen met de club?

Inderdaad, Sisyphos is one of my favourites, een wereld apart, net zoals Berlijn zelf. Elke keer valt er zoveel te ontdekken telkens wanneer ik er terugkom. Het is een dorp op zich, met 3 verschillende zalen met telkens de beste kwalitatieve muziek. De eerste mei was mijn tweede keer dit jaar en in augustus en november zal ik weer terug in dit wonderland staan.

Je bent ook aan het producen, hoop je hier verder in te groeien of wil je je vooral focussen op het draaien?

Klopt, ik ben momenteel bezig aan een EP. Door te producen kan je ook alleen maar groeien – en dat wil ik altijd met alles wat ik doe. ik weet niet wat de toekomst zal brengen, dus ik bekijk het stap voor stap. Mijn focus zal denk ik toch altijd bij het draaien blijven. De laatste tijd ben ik ook mijn vinyl-collectie aan het uitbreiden omdat ik mij hier meer en meer met wil bezig houden.

Je maakt ook deel uit van de Kunstgeschwister familie. Wat houdt dat in? Welke voordelen ondervind je om daar deel van uit te maken?

Sinds een klein anderhalf jaar ben ik met hen in contact gekomen. Het agency wordt geleid door twee broers uit Mönchengladbach met dezelfde passie voor muziek en ze zijn met andere zaken ook erg creatief bezig. We zitten met een tiental artiesten in hun agency, we zien elkaar regelmatig om een goede band met elkaar te onderhouden.

Wat ook een voordeel is, is dat ik op hun events mag spelen zoals in Club Raum38 en op hun festival Hell&Dunkel. Zij regelen ook leuke gigs op locatie voor me zoals in Istanbul en Hamburg.

Deze zomer speel je voor de eerste keer in Sankeys Ibiza, is dit een dream come true? Heb je daar nog plannen mee voor in de toekomst?

Op 1 juli en 18 september speel ik voor het concept Rebels in Sankeys. Het is de eerste keer dat ik in deze club kan draaien, waar ik heel blij mee ben en wat tegelijkertijd ook heel spannend is voor mij, wat extra euforie opwekt. Op 3 juli sta ik er ook maar dan voor Viva Warriors van Steve Lawler! Wat betreft onze verdere plannen is het even afwachten hoe die gigs zullen verlopen. Dus voor wie in Ibiza zit tijdens deze periode, kom me dan zeker vergezellen in Sankeys!

Heb je een speciale band met het eiland? Ben je er al vaak geweest?

Ibiza heeft een speciale plaats in mijn hart, ik heb het er altijd magisch gevonden. Lekker eten, gezellige bars, adembenemende zonsondergangen, mensen van over de hele wereld die er toestromen…
En uiteraard legendarische clubs met line-ups om U tegen te zeggen, die mij altijd weten te bekoren.

10291354_685894218136721_6188905192145507643_n

Er is ondertussen wel al heel veel veranderd op het eiland sinds ik er voor het eerst toekwam in 2003, toch al 13 jaar geleden nu. Sinds kort bezoek ik Ibiza ook buiten het seizoen want dan is het eiland op zijn puurst en kun je optimaal van haar natuur genieten!

Toch zou ik graag teruggaan naar de tijd waar Ibiza minder draaide om het geld en meer om de passie voor muziek, gelukkig heb ik die tijd vroeger een beetje kunnen ervaren.

Op 27 Mei kom je naar Antwerpen om tijdens SIRKUS in Café d’Anvers te draaien. Heb je een band met de organisatie?

Steven en Denie die SIRKUS organiseren ken ik al enkele jaren en als ik mij niet vergis is het de derde keer dat ik voor hen speel. Altijd veel sfeer op hun feestjes dus ik ben blij dat ik de decks terug mag delen met de jongens, samen met guest DJ Francisco Allendes (Roots and Wings/ Music On).

Wat is jouw lievelingsclub in Antwerpen en waarom?

In Antwerpen zijn heel wat leuke clubs en vooral locaties en denk ik aan Club Vaag, Sunday Matinee,… Ik hou van dat concept: pure passie – zo zie je dat het niet voor het geld te doen is – extra magie en respect voor de DJ’s die op zich hun passie willen delen voor de voldoening die ze hieruit halen (denk ik).

De nummer één in Antwerpen is op dit moment voor mij persoonlijk club Ampere. Met de kwaliteit die ze telkens opnieuw brengen, kan het alleen maar groeien. Waarom? Omdat dit een club is wat ontbrak in Antwerpen: rauw, innovatief, leuk concept, mooie line-ups en voor ieder wat wils. De club zelf is industrieel maar met dat extra kantje wat het speciaal maakt.

Bedankt voor je tijd en tot snel in Café d’Anvers! 

Root Digital
mei 2016

Iris Menza Sirkus Iris Menza

Lees meer

Artist Interview: Adriatique

FEATURED (ENGLISH)

Een tikkeltje rauwer met Unleash

SYLVESTER BOON

Fotospecial: Kemizz

FEATURED INTERVIEW

Artist Interview: Reinier Zonneveld

FEATURED

Fotospecial: Lichtwaas

JAMES CHRISTOPHER WOODS

Fotospecial: Vlad Solovov

VLAD SOLOVOV

Onder de radar met KleinHouse

KATHLEEN CEULEMANS

EDGE: Een warme vibe in Piaf

ERAN AVINER

Artist Interview: Nastia

FEATURED INTERVIEW

In Order To Dance: R&S – Renaat Vandepapeliere

FEATURED INTERVIEW

Popperola & Ampere present: TEEN

TOM NYS

Artist Interview: Iris Menza

FEATURED INTERVIEW

Take Events: No-nonsense house & techno

Tom Vandenbulcke

Shht … Tell no One

FEATURED

HMEWRK: Kwaliteitshouse op donderdag

WIM, ROEL & NIELS

OPIUM: Hoe reizen een concept kan beïnvloeden

TIM MEIRESONE

SONDER: Een samenloop van verschillende verhalen

FRED & DYLAN

Klank @ Superdiesel & Trix

TOM LAUWERS

Ecstatic Open Air & Weekender

FEATURED

UNDER OPEN AIR

FEATURED

Taub Recordings – Fake That

FEATURED

KleinHouse Open Air: Ecologisch en duurzaam festival

KATHLEEN CEULEMANS

Konstruktiv: Multidisciplinary design in Antwerpen

FEATURED

Subkulture: Meer dan een agency

NICK

Warm Open Air | How I Work

FEATURED

Feiern

LAURENS MONDT

thumbnail fonik events

FONIK Events: Verbind mensen door muziek

DIEGO REMES

Klank Music & Notoir: Artist Interview

RAF & TOM

Zeplin: Nice people dancing to good techno music

VICTOR VERBAET

Magic Fridays notoir prisma surplus club808 nelson donck mathias theerens Root Digital

Magic Fridays

FEATURED INTERVIEW

Fancy Footwork: Shuttles & Foot Juice

KONICHIWA CREW

Music is Ours

FEATURED

Ecstatic

FEATURED INTERVIEW

Labyrinth Club Logo 1

Labyrinth Club

FEATURED INTERVIEW

flying pig

Flying Pig

ANDY BUNARTO

FLATFISH

FEATURED INTERVIEW