Dat we een fantastisch aanbod aan goede feestjes hebben in onze koekenstad is jullie niet meer vreemd. Omdat Antwerpen een havenstad is, liggen onze dokken, en de Schelde natuurlijk, vol boten. Maar wat als je nu gewoon zo’n boot neemt en die omvormt tot feestzaal? Dat dachten Laurens Mondt en Gerrie 303 zo’n zeven jaar geleden ook, en zo ontstond FEIERN.

Feiern word momenteel georganiseerd door mezelf (Laurens) en Gerrie 303. We leerden elkaar bijna 15 jaar geleden kennen toen we nog rondhangende, skatende tieners waren. Sindsdien zijn we goede vrienden gebleven en hebben we eigenlijk zowat dezelfde muzikale weg afgelegd. Ook onze eerste stappen als dj, zoals de eindeloze fouten en het sparen voor onze eerste platenspelers, waren een gezamelijke bezigheid.

Met Feiern willen we feesten geven waar de muziek en het optreden centraal staan in een open setting. Dat klinkt op zich misschien nogal hol maar deze basiselementen goed uitwerken is volgens ons echt de sleutel tot een goed feest. 

De dj’s krijgen van ons een unieke locatie en een zeer flexibel publiek wat het beste uit hen haalt. Dat zorgt er telkens voor dat ook zij het beste van zichzelf geven en onze feestjes ondertussen in de scene toch al een zekere status hebben gekregen. Feiern focust zich vooral op de meer authentieke kant van house en techno maar verder hangen we daar niet teveel franjes aan.

That Boat Vibe

Voor deze editie hebben we besloten om het feest in het Kerkschip te geven, een gigantische oude boot in de Antwerpse haven die tot op vandaag effectief dient als kerk voor de vissers en havenarbeiders.

Het grootste deel van onze events gaat echter door op de Brauhausboot, een vrachtschip omgebouwd tot feestzaal/expositieruimte. Een plek die ons zeer nauw aan het hart ligt en waar we al enkele van onze meest extatische momenten hebben beleefd. De reden voor verandering is simpelweg omdat we na al die jaren iets regelmatiger events willen organiseren en dus voor wat variatie willen zorgen, met behoud van dezelfde boot-vibe waarvoor we bekend staan.

“De locatie, de muziek & het publiek schetsen voor ons steeds het decor.”

Toen we zeven jaar geleden in Feiern stapten was Antwerpen zo goed als dood op gebied van kwalitatieve house en techno. Er waren nog wel enkele vaste waarde-feesten of commerciëlere clubavonden maar iets nieuws viel er voor ons eigenlijk niet te beleven. Dit zorgde ervoor dat we regelmatig met een groep vrienden afspraken om het Belgische technolandschap te gaan verkennen en toen bleek dat we vaak gelijkgezinden tegenkwamen uit onze stad die vonden dat er iets ontbrak.

Zo leerden we Eklektiker a.k.a. Raw Sketches kennen. Hij had al eenmalig Feiern georganiseerd in de hoop om hier wat verandering in te brengen maar voorlopig met weinig succes, vandaar de vraag of we hem niet wouden helpen om dit uit te werken.

De eerste edities van Feiern waren allemaal heel kleinschalig, in een cafekelder of in kleine zaaltjes tot we de kans kregen om samen met Technoir een feest te geven op de toen net gerenoveerde Brauhausboot. Mede dankzij die locatie hebben we Feiern vanaf toen langzaam maar zeker kunnen uitbouwen tot een vaste waarde.

Ondertussen focust Eklektiker zich vooral op zijn “Raw Sketches” en runt hij samen met Innershades het Roze Baletten label en zetten wij het Feiern verhaal verder.

Kwalitatieve partnerships

Headliners waren dikwijls dj’s uit een andere stad die hier amper geboekt werden maar waarvan we wisten dat ze de pannen van het dak gingen spelen. Zo is er een leuke wisselwerking ontstaan en dit heeft ertoe geleid dat we ook in Gent vijf edities hebben georganiseerd in samenwerking met het We Play House label van Red D & San Soda. Een best of both worlds zeg maar dat ons een nominatie voor “Best Party Ever” heeft opgeleverd voor de Red Bull Elektropedia awards.

Verder werkten ook al samen met de jongens van Deep in House in Brussel en recent nog met het nieuwe Antwerpse concept Warm voor een editie in Petrol.

Ondertussen is de local scene nogal ge-explodeerd en zijn er veel leuke concepten waar jong talent zich kan laten zien. We vinden het belangrijk om naast lokaal talent ook internationale gasten uit te nodigen, die met hun muziek en selectie effectief hun stempel op elektronische muziek hebben gedrukt over de jaren heen en vandaag nog steeds relevant zijn, de zogenaamde living legends, zeg maar.

Zo hadden we reeds Mike Huckaby over de vloer die naast het maken van een paar echte Detroit klassiekers ook nog een school runt die arme kinderen van de straat houd door ze te leren producen. Of zoals onze volgende headliner Ark die met zijn unieke stijl en performance wordt gezien als de pionier van de experimentele/minimalistische house scene in Frankrijk.

Als we lokale gasten uitnodigen proberen we altijd iemand te brengen die echt een verhaal kan vertellen als dj en waarvan we weten dat hij gepassioneerd is door de muziek die hij brengt.

Als zijn sound de juiste is voor die avond maakt het absoluut niet uit of hij bekend is of al veel speelt of niet, dan willen we dit gewoon graag meegeven met ons publiek.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
1
1

(foto’s: Jelle Vermeiren en Jan Steylemans)

Gerrie 303 en ik spelen nog regelmatig op andere concepten in Antwerpen. Daarbuiten ben ik ook nog dj voor het Sound Architecture agency/label dat binnekort trouwens een killer release gaat uitbrengen van enkele Antwerpse helden (Arne & Delbaen). Voor de rest is Feiern ons enige echte geestekind. Daarmee brengen we exact de muziek die we zelf willen horen en wat we willen brengen als concept en dat bouwen we liefst zo goed mogelijk uit.

Zelf kijken we uiteraard uit naar onze verjaardagseditie volgende week en voor de rest zijn er best veel dingen te doen op het moment in België… Nieuwe clubs die opengaan, jonge concepten die met heel originele ideeën & locaties afkomen, we kijken er naar uit om die allemaal te ontdekken!

Uiteraard willen we als concept altijd blijven groeien en volwassener worden maar het is nooit de bedoeling geweest om van Feiern een gigantisch event te maken. Het intieme karakter van onze feestjes heeft er al meermaals voor gezorgd dat er een unieke vibe tussen de dj en het publiek onstaat en dat willen we absoluut blijven behouden. Wel zijn er periodes geweest waarin we door tijdsgebrek slechts 2 à 3 events per jaar deden en dit gaan we nu optrekken naar 4 à 5.

Het feestje is voor ons pas geslaagd als zowel de dj als het publiek met een onvergetelijk gevoel naar huis gaan, het kot half is afgebroken en dat we er voor hebben gezorgd dat alles vlot is verlopen!

Ik hoop jullie dus te zien op 7 years FEIERN pres. ARK!

Laurens Mondt
april 2015

Lees meer

Artist Interview: Adriatique

FEATURED (ENGLISH)

Een tikkeltje rauwer met Unleash

SYLVESTER BOON

Fotospecial: Kemizz

FEATURED INTERVIEW

Artist Interview: Reinier Zonneveld

FEATURED

Fotospecial: Lichtwaas

JAMES CHRISTOPHER WOODS

Fotospecial: Vlad Solovov

VLAD SOLOVOV

Onder de radar met KleinHouse

KATHLEEN CEULEMANS

EDGE: Een warme vibe in Piaf

ERAN AVINER

Artist Interview: Nastia

FEATURED INTERVIEW

In Order To Dance: R&S – Renaat Vandepapeliere

FEATURED INTERVIEW

Popperola & Ampere present: TEEN

TOM NYS

Artist Interview: Iris Menza

FEATURED INTERVIEW

Take Events: No-nonsense house & techno

Tom Vandenbulcke

Shht … Tell no One

FEATURED

HMEWRK: Kwaliteitshouse op donderdag

WIM, ROEL & NIELS

OPIUM: Hoe reizen een concept kan beïnvloeden

TIM MEIRESONE

SONDER: Een samenloop van verschillende verhalen

FRED & DYLAN

Klank @ Superdiesel & Trix

TOM LAUWERS

Ecstatic Open Air & Weekender

FEATURED

UNDER OPEN AIR

FEATURED

Taub Recordings – Fake That

FEATURED

KleinHouse Open Air: Ecologisch en duurzaam festival

KATHLEEN CEULEMANS

Konstruktiv: Multidisciplinary design in Antwerpen

FEATURED

Subkulture: Meer dan een agency

NICK

Warm Open Air | How I Work

FEATURED

Feiern

LAURENS MONDT

thumbnail fonik events

FONIK Events: Verbind mensen door muziek

DIEGO REMES

Klank Music & Notoir: Artist Interview

RAF & TOM

Zeplin: Nice people dancing to good techno music

VICTOR VERBAET

Magic Fridays notoir prisma surplus club808 nelson donck mathias theerens Root Digital

Magic Fridays

FEATURED INTERVIEW

Fancy Footwork: Shuttles & Foot Juice

KONICHIWA CREW

Music is Ours

FEATURED

Ecstatic

FEATURED INTERVIEW

Labyrinth Club Logo 1

Labyrinth Club

FEATURED INTERVIEW

flying pig

Flying Pig

ANDY BUNARTO

FLATFISH

FEATURED INTERVIEW