Wat kijken we graag naar unieke beelden, geschoten door personen met een unieke blik door hun lens. Voeg daar een getraind oog voor kleur en compositie bij en je hebt het perfecte recept voor een goede fotograaf. Onlangs ontdekten we het project Lichtwaas van James en Charis, dus waarom niet deze fotografen zelf eens in de (figuurlijke) spotlight zetten?

Wie is die James achter Lichtwaas? Waar liggen je roots?

Ik ben James Wood wonende te Antwerpen en opgegroeid in Boechout. Een drietal jaren geleden leerde ik Charis Boel kennen met wie ik nu samen woon. Charis is iemand die een uitzonderlijk oog heeft voor fotograferen en waar ik helemaal gek op ben geworden!

Hoe ben je begonnen met fotografie?

De eerste twee jaren van mijn middelbare school zat ik in het Sint-Gabriëlcollege te Boechout. Dat was uiteindelijk toch niet de geschikte richting voor mij. Zonder al te goed te weten wat het inhield leek fotografie (en de daarbij horende nieuwe computer) mij de beste keuze.

Doorheen de jaren is mijn interesse in fotografie wel erg gegroeid. De eerste twee jaren van mijn opleiding werkte ik meestal analoog, vooral omdat dit verplicht was en het digitale tijdperk nog niet op punt stond. Na deze twee analoge jaren in de kunsthumaniora ben ik over geschakeld naar een meer digitale richting in het Coloma Instituut te Mechelen. Hierin kon ik mij volledig ontplooien en daardoor is mijn werk geëvolueerd tot wat het vandaag is.

Wat is Lichtwaas juist?

Lichtwaas is het fotograferen van evenementen en projecten op een eigenzinnige manier. We proberen het verschil te maken met wat andere fotografen vastleggen en we proberen van elke genre in de fotografie te proeven.

Wat doe je nog naast Lichtwaas? Waarmee verdien je jouw dagelijkse brood?

Ik werk naast Lichtwaas bij Pixmix Studios, een bedrijf gespecialiseerd in postproductie van reclame en film. Daar sta ik vooral in voor de color grading en 3D-modelling en -texturing.

Waarom heb je uiteindelijk de stap gezet om met Lichtwaas te beginnen?

De vraag werd steeds groter om op professionele basis foto’s te maken, wat mij motiveerde om terug meer met fotografie bezig te zijn. Tijdens mijn eerste jaren bij Pixmix kwam de fotografie een beetje op de achtergrond. Lichtwaas geeft mij nu een nieuwe stimulans.

Is het moeilijk om samen te werken als koppel?

Onze visies op fotografie zijn verschillend, maar vullen elkaar perfect aan.. en dat maakt het net boeiend.

Charis staat momenteel meer aan de zijlijn, maar de bedoeling is dat zij meer en meer deel wordt van lichtwaas.

Welke soort opdrachten liggen Lichtwaas het best?

Voornamelijk fashion en architectuur liggen ons. Maar naarmate we meer opdrachten krijgen in evenementen, begint dit ons meer en meer te interesseren.

In het begin was dit hetgeen wat we vermeden, maar nu zijn we als het ware in gerold en bevalt het ons goed.

_MG_5346a_670_670

_MG_5306a_670_670

_MG_5360a_670_670

Hebben jullie een bepaalde stijl? Hoe zou je die omschrijven? 

Ja zeker en vast! Bij verschillende projecten fotograferen we vooral minimalistisch en abstract. We proberen vaak lijnen op te zoeken en die vervolgens op een originele manier in beeld te brengen. Als we bijvoorbeeld een portret van een model moeten maken, leggen we ook een detail van de omgeving vast om die daarna mee te nemen in de reeks. Bij het fotograferen van evenementen zijn de personen en de omgeving evenwaardig. Hier proberen we naast portret fotos ook de sfeer van de omgeving weer te geven. Wij laten u alle hoeken van de kamer zien!

Is er een project uit het recente verleden waar je erg tevreden over bent? 

Het project met myLifebox jewelry, een bedrijfje dat juwelen maakt. Dit was het eerste project waarbij alle elementen juist in de plooi vielen; de lichtinval, het model, de samenwerking. We hadden dit project ook zeer goed voorbereid en onze verwachtingen werden volledig ingelost. Over dit project was de klant over de hele lijn tevreden en dit gaf ons de motivatie om meer te fotograferen.

MLBJ

MLBJ(1)

Zijn er bepaalde projecten in het verschiet waar jullie alvast naar uit kijken?

Deze zomer hebben we een samenwerking met Nathalie Bladt, een optiek in Leuven waar ze merken hebben die niemand in België verkoopt. Ze willen een moderne kijk op hun catalogus.

Voor ons is dit echt een uitdaging om onszelf te overtreffen en te laten zien wat we kunnen. Voor dit project hebben we zelfs al enkele voorbereidingen gedaan, omdat we hier echt ons beste werk willen laten zien.
Binnenkort vertrekken we ook samen naar India om een nieuwe reeks te maken over het leven in de Himalaya en Varanasi.

Erg bedankt voor het interview en veel succes en plezier gewenst in de toekomst!

Root Digital
juni 2016

Lichtwaas Lichtwaas Lichtwaas.be

Lees meer

Artist Interview: Adriatique

FEATURED (ENGLISH)

Een tikkeltje rauwer met Unleash

SYLVESTER BOON

Fotospecial: Kemizz

FEATURED INTERVIEW

Artist Interview: Reinier Zonneveld

FEATURED

Fotospecial: Lichtwaas

JAMES CHRISTOPHER WOODS

Fotospecial: Vlad Solovov

VLAD SOLOVOV

Onder de radar met KleinHouse

KATHLEEN CEULEMANS

Artist Interview: Iris Menza

FEATURED INTERVIEW

Fotospecial: Jan Steylemans

JAN STEYLEMANS

Fotospecial: Ibiza, niet gewoon een feesteiland

CHRISTOPHE MORRE

City meets fashion: Jon the Gold

JONATHAN ZEGBE

Waarom je India zeker (niet) moet bezoeken

FEATURED

Live the life you love

CHRISTOPHE MORRE

Zomerfestival in de Himalayas

MARC RESSANG

Shanghai, het beste van 2 werelden

SARAH LEUNENS

Hoop in de grote stad: Mumbai

MARC RESSANG

Matthew Vandeputte

FEATURED